Hírek - 2021

Soha nem volt még ennyire aktuális a betlehemi békeláng üzenete

2021. december 24.

Dunaszerdahely. Végéhez közeledik a Betlehemi Békeláng idei útja Szlovákiában, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség képviselői idén is mintegy 200 magyarlakta településre juttatták el a béke szimbólumát. Évről évre egyre több család, közösség várja a lángot Dél-Szlovákiában, amely a járványhelyzet idején talán még fontosabb üzenetet hordoz magában.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége december 12-én Hegyeshalomnál és a budapesti központi lángátadó ünnepségen vette át a Betlehemi Békelángot a Magyar Cserkészszövetség képviselőitől. Ezt követően kezdték el a láng terjesztését cserkészcsapatok között és az érdeklődőknek. A láng ekkor kezdte meg hosszú útját Szlovákia minden magyarlakta területére, párhuzamosan szlovák cserkésztestvéreinkkel.

A már 30 éve tartó hagyományba egyre többen szeretnének bekapcsolódni, és sokan vannak, akik nemcsak fogadják, hanem tovább is adják egymásnak a békelángot.

„Az elmúlt évtizedekben rengeteg településen várták és kísérték figyelemmel évről évre a betlehemi láng útját, ami már a karácsony elmaradhatatlan részévé nőtte ki magát. Örülünk, hogy ezt a szép karácsonyi hagyományt mi, cserkészek tudtuk megteremteni, és kitartóan ápoljuk már három évtizede. A világjárvány miatt már második éve nem a megszokott módon terjesztjük, de igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, autóval és tömegközlekedéssel juttattuk el a lángot egyik helyről a másikra, a hatályos járványügyi intézkedések betartása mellett” – mondta Vlačuha Krisztián – Csuka, az SZMCS békeláng koordinátora.

A lángstafétába bekapcsolódók részére az SZMCS egy „lángetikettet” készített, amelyben a cserkészszövetség a korlátozásoknak megfelelően szabályozta a lángátadások módját. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idén is együttműködött a Szlovák Cserkészszövetség és az Európai Cserkészszövetség tagjaival, így a három hazánkban működő cserkészszövetség közösen adta át a lángot Stanislav Zvolenský pozsonyi érseknek december 21-én, valamint kassai cserkészeink a Szlovák Cserkészszövetség vonattal Pozsonyból induló küldöttségétől vették át a lángot, akik az elmúlt évekhez hasonlóan a vasútvonal mentén terjesztették a Betlehemi Békelángot. Elkészült egy hiánypótló kiadvány is a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (melynek tagja az SZMCS is) égisze alatt, Békeláng Velemjáró néven, amelyben a láng története mellett imák, énekek is találhatók.

A cserkészcsapatok sajnos idén sem tudták házról házra, énekelve hordani a békelángot, ezért a tavalyihoz hasonlóan templomokban, kápolnákban, szélvédett köztereken tették azt elérhetővé. A nehezítő körülmények ellenére karácsony napjára számos otthonban világít a szeretet és a béke lángja.

A láng idei útja és az átadások pillanatai megtekinthetők a közösségi média csatornáinkon:

Facebook: www.facebook.com/betlehemilang/

Instagram: www.instagram.com/betlehemilang/

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kíván a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség!

2021. december 16.

A jelenlegi rendelkezések értelmében a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a következőkben összefoglalt lángetikett betartására kéri a lángosztásban résztvevőket:

  • A láng átadására a templomok kivételével kültéren kerüljön sor.

  • A lángot templomban csak beoltott vagy a covidon átesett személyek adhatják át, és ez kültéren is erősen ajánlott.

  • Az átadáskor közvetlenül érintkező személyek száma ne haladja meg a 6 főt.

  • A lángot minden esetben maszkban, a kellő távolságot betartva adjuk át.

  • A templomokban szentmiséken/istentiszteleteken történő lángátadás ünnepélyes részén túl a híveknek igyekezzünk a templom szellőző előcsarnokában/bejáratánál vagy a templomudvaron osztani a lángot.

  • A lángátadás lebonyolítása a következő módon javasolt: az átvevő fél leteszi a lámpását/gyertyáját a békeláng mellé, odébb megy, majd miután a lángosztó meggyújtja azt, odajön és elviszi.

  • További lehetőség, hogy a templom bejáratánál elhelyezünk több lámpást, melyekről a hívek átvehetik a lángot az adott nap folyamán bármikor (előre meghirdetett intervallumban).

  • Aki bármilyen megfázási tüneteket észlel magán, kérjük, inkább maradjon otthon, és ne vegyen részt a lángosztásban!

2021. december 9.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai már 30 éve vállalják a szolgálatot, hogy a béke lángja Felvidék-szerte minél több emberhez eljutva hozzon békét és világosságot otthonainkba az ünnepek alatt. Idén 35. alkalommal fénylett fel a láng Betlehemben, a járványhelyzet miatt azonban nem a megszokott körülmények között. Szlovákiába december második hétvégéjén érkezik meg a békeláng, hogy a következő héten megkezdhesse útját a magyarlakta régiókban is.


A járványügyi óvintézkedések miatt, a tavalyihoz hasonlóan nem egy osztrák kisgyermek hozta el a betlehemi Születés templomából a lángot, hanem egy helyi kislány gyújtotta meg az osztrákok lámpását, amelyet Betlehemből szállítottak Ausztriába november 20-án.

A nagyszabású nemzetközi lángátadó ünnepség idén is elmarad, és mint a múlt évben, szűk körben, csak az osztrák delegációk jelenlétében zajlik majd az átadás december 11-én a salzburgi dómban. Az ünnepséget ebben az évben is online közvetítik majd, így bárki részese lehet az eseménynek. A közvetítés részleteit az osztrák cserkészszövetség honlapján teszik majd közzé, az információk a Betlehemi Békeláng weboldalán és Facebook-oldalán is elérhetők lesznek.

A ceremóniát követően, december 12-én, vasárnap az osztrák cserkészek viszik el a környező országok cserkészszövetségeihez a lángot. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség pozsonyi cserkészcsapata a magyar cserkészektől, Hegyeshalomnál veszi át a lángot vasárnap, a reggeli órákban.

A cserkészcsapatok koordinátorai ezt követően adják tovább egymásnak, majd a nyilvánosságnak is a lángot, a hatályos korlátozások és óvintézkedések betartása mellett.

2021-ben a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség nem rendez országos lángátadó ünnepséget. A járványhelyzet megköveteli, hogy a hagyományos lángátadásokon mindenki megfelelően betartsa a higiéniai korlátozásokat. A cserkészcsapatok közötti lángátadót lehetőség szerint kültéren, szájmaszkban kell megtartani, és nem javasolt két-két embernél több személy részvétele.

A legtöbb esetben idén is a templomokban tudják majd átvenni az érdeklődők a lángot, itt a templomlátogatásra vonatkozó előírások betartása különösen fontos. A cserkészszövetség szintén javasolja, hogy lehetőség szerint a lángot egy kinti átvevőponton helyezzék el, és az érdeklődők saját gyertyát/lámpást és hurkapálcát hozzanak.

A lángstafétát érintő higiéniai előírásokról és ajánlásokról bővebben a Betlehemi Békeláng weboldalán tájékozódhatnak, a lang.szmcs.sk címen. A cserkészek kérnek mindenkit, hogy tartsák be az intézkedéseket, hogy mindenki karácsonya egészségben telhessen.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 30. alkalommal hozza el a Betlehemi Békelángot Szlovákia magyarlakta településeire. A béke szimbólumát azonban nem csak a cserkészek adhatják tovább, a lángstafétába bárki bekapcsolódhat – és erre a szervezet buzdít is mindenkit.

A cserkészek idén is közel 200 településre juttatják el a lángot, hogy pontosan hova, azt hamarosan a Betlehemi Békeláng honlapján lehet megtekinteni.

Ha az Ön települése nem szerepel a listán, de szeretné fogadni a lángot, vegye fel a kapcsolatot az SZMCS koordinátoraival a honlapon vagy közösségi média felületeiken keresztül. Facebookon és Instagramon pedig adventi gondolatokkal is segítik a cserkészek a karácsonyra való hangolódást.


(szmcs-p)

A láng útja 2021-ben

2021. november 27.

A betlehemi békeláng már újra Európában van. November 20-án 35. alkalommal érkezett meg Ausztriába, ahonnét aztán az adventi időben tovább terjed Európa-, ill. világszerte. A lángot a kilencéves Rianna Danho gyújtotta meg Betlehemben, a Születés templomában. A karácsony fénylő jelképét Tobias Nußbaumer, egy kirchami elkötelezett fiatal tűzoltó vette át.


Az ökumenikus nemzetközi lángátadó ünnepségre a járványügyi intézkedések miatt idén is csak szűk körben, a nemzetközi delegációk képviselete nélkül kerül sor 2021. december 11-én, szombaton délután 2 órakor a salzburgi dómban. Az ünnepség online közvetítését azonban otthonainkból mi is figyelemmel kísérhetjük. Ezt követően az osztrák cserkészek a határnál fogják átadni a lángot a szomszédos országok cserkészeinek, akik továbbviszik a saját szomszédjaiknak. A Kárpát-medence magyarlakta vidékeire, így a felvidékre is a magyarországi cserkészek által jut el a békeláng. A lángstaféta nálunk kb. december 12-13-án veszi kezdetét, cserkészcsapataink idén is azon lesznek, hogy a járványügyi rendeleteknek megfelelve minél több családhoz eljuttassák a lángot, amely reményt és békét hozhat a szívekbe ezekben a nehéz időkben.