Hírek - 2020

Összeköt a béke lángja a koronavírus idején is

2020. december 23.

Dunaszerdahely. A kijárási korlátozás ugyan kissé megnehezítette a Betlehemi Békeláng terjesztését idén, a cserkészek azonban minden esetben megtalálták és megtalálják a módját, hogy Szentestéig mindenkihez eljuthasson a béke lángja. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a járványügyi intézkedéseknek megfelelően főként a szentmiséken adja át a lángot a közösségeknek, a cserkészőrsöknek ebben az évben nincs lehetőségük házról házra vinni a békelángot.


Pozsonytól Nagykaposig Szlovákia közel 200 magyarlakta településén világít majd karácsony estéjén a Betlehemi Békeláng. Mivel idén Ausztriában a nemzetközi lángátadó ünnepséget – nem szokványosan – online tartották meg, az SZMCS két lángkoordinátora, Izsák Lívia és Vician Anna a szlovák cserkészektől vették át a lángot december 15-én Pozsonyban. A járványhelyzetnek megfelelően, minimalizálva a személyes találkozásokat, az SZMCS idén nem tartott központi lángátadó ünnepséget, a békelángot az egyes csapatok lángkoordinátorai egymásnak adták át, így jutott el az SZMCS közel 40 cserkészcsapatához. A cserkészek ezt követően december 16-24-e között adták/adják tovább a lángot az érdeklődőknek. A teljesség igénye nélkül a láng már megérkezett Dunaszerdahelyre, Nagymegyerre, Gútára, Érsekújvárba, Komáromba, Lévára, Ipolyságra, Rimaszombatba, Szepsibe, Kassára, Királyhelmecre, valamint ezen városok vonzáskörzetében lévő településekre. Sok helyen már advent negyedik vasárnapján átvehették az érdeklődők a cserkészektől, míg a települések közel harmadán karácsony napján lesz elérhető a láng a templomokban. A pozsonyi és nagyszombati érsekségre is a cserkészek által jutott el a békeláng. Orosch János nagyszombati érsek december 18-án, Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek pedig december 19-én vette át a lángot az országban működő három cserkészszövetség képviselőjétől (Szlovák Cserkészszövetség, Európai Cserkészszövetség, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség).

„Nem érkezik vonaton, nem kíséri a cserkészek énekhangja és szavalata a Betlehemi Békelángot, maszkban, kesztyűben egy-egy cserkész viszi a lángot a templomokba, az üzenetét azonban talán ebben az évben mindenki kicsit erősebben érzi a szívében. 2020-ban megtanultuk, hogy egymás segítése, támogatása mindennél többet ér” – mondta Vician Anna, a Betlehemi Békeláng koordinátora.

A járványhelyzet megköveteli, hogy a lángátvételkor mindenki körültekintően járjon el, és betartsa az aktuális higiéniai szabályozásokat. A cserkészszövetség mindenkit kér, hogy lehetőleg kültéren vegyük át a lángot, az arcunkat minden esetben maszkkal takarjuk el, és minimalizáljuk a láng átadásának idejét. Ha beltéren, például a templomban gyújtjuk meg mécsesünket a betlehemi lángról, tartsuk meg egymástól a másfél méteres távolságot, és vigyünk magunkkal saját hurkapálcát, amellyel át tudjuk venni a lángot.

A békeláng felvidéki útját bárki követheti virtuálisan, a Betlehemi Békeláng SZMCS által működtetett Facebook oldalán folyamatosan osztanak meg fotókat, híreket.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen szép szimbólumot, mint a béke lángját épp mi, cserkészek hozhatjuk el az embereknek. Jó érzés megtapasztalni a cserkészek összefogását, ebben a rendkívüli helyzetben is olajozottan működik a békeláng terjesztése. Nekünk, cserkészeknek a karácsonyhoz közel harminc éve hozzátartozik a béke lángja, és örülünk, hogy az elmúlt évtizedek során ilyen sok emberhez eljuttattuk már. Mi ezzel kívánunk áldott és békés karácsonyi ünnepeket mindenkinek” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.


szmcs-p

Nem akadályozhatja meg a világjárvány sem, hogy megérkez-zen a béke lángja

2020. december 11.

Dunaszerdahely. A járványhelyzet sem gátolhatta meg, hogy a Betlehemi Békeláng Európába jusson, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai pedig idén is vállalják a szolgálatot, hogy a béke lángja mindenkihez eljuthasson. A láng december 12-én érkezik az országba, hogy advent harmadik vasárnapján megkezdje nem teljesen hagyományos útját Felvidéken is.


Az óvintézkedések miatt idén nem egy osztrák kisgyermek hozta el a betlehemi Születés Templomából a lángot, hanem egy 9 éves betlehemi kislány gyújtotta meg az osztrákok lámpását, amelyet Betlehemből Tel-Avivba szállítottak, majd onnét már az egyik osztrák repülőtársaság biztonsági őrének köszönhetően landolt Linzben november 16-án. Az idei nemzetközi lángátadó ceremónia december 12-én, 14 órakor lesz Salzburgban, amelyen most a nemzetek képviselői nem vehetnek részt személyesen. Az átadót azonban online is közvetítik idén, így bárki részese lehet az élő közvetítés által, ezen a linken. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a szlovák cserkészektől veszi át a lángot december második hétvégéjén, a cserkészcsapatok koordinátorai december 13-16. között adják tovább egymásnak, a nyilvánosságnak pedig december 16-24. között juttatják el a cserkészek. 2020-ban a cserkészszövetség nem rendez országos lángátadó ünnepséget.

„Egy nem szokványos év végéhez közeledünk, amelyben az advent, a karácsonyvárás is egészen más szerepet kap. Sokáig bizonytalan volt az is, hogy megérkezik-e idén a békeláng Betlehemből. Bár nem a megszokott módon, de november 16-án sikeresen Linzbe érkezett, és a világ cserkészei egy világjárvánnyal dacolva azon dolgoznak, hogy idén is eljuttassák a lehető legtöbb család otthonába. Most talán mindannyian jobban vágyunk a lángra, hiszen egy kis reménysugarat hozhat bizonytalan mindennapjainkba” – mondta Izsák Lívia, a Betlehemi Békeláng koordinátora.

„A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség működésében is okozott fennakadásokat, nehézségeket az elmúlt egy év. Cserkészetünk, amelynek alapja a kisközösségi nevelés, a heti találkozók a gyerekekkel, fiatalokkal, az online térbe kényszerült. Mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg a családjától, barátaitól való kényszerű elszakadást, és épp ezért is érezzük most még inkább fontosnak, mi, szlovákiai magyar cserkészek, hogy a béke szimbólumát ebben az évben is eljuttassuk minél több embernek az ország magyarlakta területein” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

A járványhelyzet megköveteli, hogy a hagyományos lángátadásokon mindenki megfelelően betartsa a higiéniai korlátozásokat. A cserkészcsapatok közötti lángátadót lehetőség szerint kültéren, szájmaszkban kell megtartani, és nem javasolt két-két embernél több személy részvétele. A legtöbb esetben a templomokban tudják átvenni az érdeklődők a lángot, itt a szentmisékre, istentiszteletekre vonatkozó előírások betartása különösen fontos. A cserkészszövetség szintén javasolja, hogy lehetőség szerint a lángot egy kinti átvevőponton helyezzék el, és az érdeklődők saját gyertyát/lámpást és hurkapálcát hozzanak. A lángstafétát érintő higiéniai előírásokról és ajánlásokról bővebben a Betlehemi Békeláng weboldalán tájékozódhatnak. A cserkészek kérnek mindenkit, hogy tartsák be az intézkedéseket, hogy mindenki karácsonya egészségben telhessen.

Az újjáalakulásának 30. évfordulóját idén ünneplő Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 29. alkalommal hozza el a Betlehemi Békelángot Szlovákia magyarlakta településeire. A béke szimbólumát azonban nem csak a cserkészek adhatják tovább, a lángstafétába bárki bekapcsolódhat – és erre a szervezet buzdít is mindenkit. A cserkészek idén is közel 200 településre juttatják el a lángot, hogy pontosan hova, azt a Betlehemi Békeláng honlapján lehet megtekinteni: lang.szmcs.sk/helyszinek.

Ha az Ön települése nem szerepel a listán, de szeretné fogadni a lángot, vegye fel a kapcsolatot az SZMCS koordinátoraival a honlapon vagy közösségi média felületeiken keresztül. Facebookon és Instagramon pedig adventi gondolatokkal is segítik a cserkészek a karácsonyra való hangolódást.

Facebook: www.facebook.com/betlehemilang/

Instagram: www.instagram.com/betlehemilang/


szmcs-p

Covid-biztos lángstaféta 2020

2020. december 5.

A járványügyi helyzetre és a legfrisebb intézkedésekre való tekintettel idén kicsit másképp fog zajlani a békeláng stafétája. A jelenlegi rendelkezések értelmében a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a következőkben összefoglalt lángetikett betartására kéri a lángosztásban résztvevőket:

  • A kijárási tilalom és a közegészségügyi szabályok értelmében tilos a lángot házról házra hordani.

  • A templomok bizonyos kapacitásig megtöltve továbbra is működhetnek, ezért a békelángot a templomok segítségével tudjuk eljuttatni az otthonokba. Javasoljuk, vegyétek fel a kapcsolatot a helyi egyházi képviselőkkel, és egyeztessetek ennek módjáról. Például jelen lehet minden szentmisén egy felnőtt önkéntes, aki átadja a lángot azoknak, akik otthonukba is elvinnék azt. További lehetőség, hogy a templomban elhelyeztek több lámpást, melyekről a hívek átvehetik a lángot.

  • A láng átadását mindössze 1 felnőtt önkéntes végezheti, maszkban és kesztyűben, mégpedig úgy, hogy az átvevő fél leteszi a lámpását/gyertyáját a békeláng mellé, odébb megy, majd miután a lángosztó meggyújtja azt, odajön és elviszi. Tehát idén a kiskorúakat nem vonhatjuk be a láng átadásába.

  • Ha lángátadásra kerül sor - egyik csapat a másiknak, ill. akár egyéb szervezeteknek -, csak 1-1 ember jelenlétében történjen, maszkban és kesztyűben, a kellő távolságot betartva! A községek, szervezetek közti átadást - a kijárási korlátozás értelmében - a templomokban javasoljuk megtartani. Arról, hogy a templomok a szentmiséken kívül nyitva tartanak-e, minden régió maga dönt, így javasolt tájékozódni a helyi egyházi képviselőknél.

  • Aki bármilyen megfázási tüneteket észlel magán, kérjük, inkább maradjon otthon, és ne vegyen részt a lángosztásban!

A láng útja 2020-ban

2020. december 4.

A világjárvány sem akadályozhatta meg, hogy Európába jusson a béke szimbóluma. November 16-án Linzbe érkezett a betlehemi láng. Az óvintézkedések miatt idén nem egy osztrák kisgyermek hozta el a betlehemi Születés templomából a lángot, hanem egy betlehemi 9 éves kislány gyújtotta meg az osztrákok lámpását, amelyet Betlehemből Tel-Avivba szállítottak, majd onnét már az egyik osztrák repülőtársaság biztonsági őrének köszönhetően Linzben landolt.

Szövetségünk idén a szlovák cserkészektől (Slovenský skauting) veszi át a lángot december 13-án, december 16-24. között pedig cserkészcsapataink megkezdik a lángstafétát. Célunk, hogy a járványügyi rendeleteknek megfelelve minél több családhoz eljuttassuk a lángot, amely reményt és békét hozhat a szívekbe ezekben a nehéz időkben.