Hírek - 2019

Legyünk mindannyian a béke hírnökei

2019. december 24.

Dunaszerdahely. Végéhez közeledik a Betlehemi Békeláng idei útja Szlovákiában, amelyet már közel 200 településre juttattak el cserkészeink. Évről-évre egyre több család, közösség várja a lángot Szlovákia magyarlakta településein, és a cserkészek nagy örömmel tapasztalták idén, hogy egyre többen vannak, akik nemcsak fogadják, hanem tovább is adják egymásnak a béke szimbólumát. Így minden évben egyre több otthont világít be a Betlehemből érkezett békeláng.


Országszerte rengeteg közösség várta már a láng érkezését, amely az utóbbi évtizedekben a karácsony elmaradhatatlan részévé nőtte ki magát. A cserkészek autóval és tömegközlekedéssel vitték a lángot egyik helyről a másikra, sok településen – általában ott, ahol cserkészcsapat működik – pedig nem ritka, hogy kisebb csoportokban, gyalog, verseket mondva és énekelve vitték el ezt a csodás szimbólumot fiataljaink a felvidéki magyar otthonokba. A lángosztásban a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség együttműködött a Szlovák Cserkészszövetség tagjaival is, lévai cserkészeink vonaton vitték a békelángot, bekapcsolódva ezzel a szlovák cserkészek vasúti lánghordásába, szepsi és kassai cserkészeink pedig a gyorsvonattal érkező lángvivő szlovák cserkészektől vették át azt. A legkeletibb lángátadás pedig idén Nagykaposon volt, ahol a helyi, frissen újjáalakult cserkészcsapat képviselői adták át a békelángot a helyi közösségnek.

„A karácsonyi időszakban különösen büszke vagyok arra, hogy cserkész lehetek. Látom, hogy az emberek mekkora örömmel fogadnak bennünket otthonukba, hogy átvegyék tőlünk a béke lángját. Szerencsére, sokan nem elégednek meg azzal, hogy hozzájuk már megérkezett a láng, hanem továbbadják azt rokonaiknak, barátaiknak, szomszédaiknak. Azt gondolom, hogy pont ez az egyik legmélyebb üzenete ennek a tradíciónak: nem szabad megelégedni azzal, hogy nálunk már ott lobog a mécses, hogy mi már befogadtuk a béke üzenetét, hiszen könnyen tovább tudjuk adni a béke gondolatát és szimbólumát környezetünknek. A Betlehemi Békeláng által bárki lehet a béke hírnöke” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége december 14-én Bécsben vette át a Betlehemi Békelángot a nemzetközi átadóünnepségen, majd másnap Pozsonyban, a központi lángátadón adták tovább a béke szimbólumát a cserkészcsapatok képviselőinek és az érdeklődőknek. A láng innentől kezdve megkezdte hosszú útját Szlovákia minden magyarlakta területére, ezzel párhuzamosan pedig szlovák cserkésztestvéreink is elvitték a béke szimbólumát az ország más területeire, egyebek között a Lomnici-csúcsra is.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 28. alkalommal kapcsolódott be a béke lángjának terjesztésébe. A láng idei útja és az átadások legszebb pillanatai megtekinthetők a Betlehemi Békeláng honlapján, vagy a közösségi média csatornáinkon:

Facebook: www.facebook.com/betlehemilang/

Instagram: www.instagram.com/betlehemilang/

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kíván a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség!


szmcs-p

Idén is fontos üzenetet hordoz a békeláng

2019. december 16.

Pozsony. Advent harmadik vasárnapján, 2019. december 15-én ismét megkezdte felvidéki útját a Betlehemi Békeláng. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség képviselői december 14-én a kora délutáni órákban Bécsben vették át a lángot az idei békelánggyermektől, hogy másnap a pozsonyi ferences templomban adják tovább a központi lángátadón résztvevő cserkészeknek és érdeklődőknek.


A Betlehemi Békeláng, amelyet a betlehemi Jézus Születése bazilika öröklángjáról gyújtanak meg, múlt héten érkezett Európába. A lángot a 2019-es lánggyermek, a 11 éves Victoria Kampenhuber, a Vöröskereszt ennsi helyi ifjúsági klubjának lelkes önkéntese hozta el Ausztriába. A szlovákiai magyar cserkészek a többi magyar cserkészszövetség képviselőivel közösen vették át tőle a lángot, majd vonattal vitték Pozsonyba.

„A Betlehemi Békeláng átvételére és őrzésére már nagyon sok ember, egyházközösség, település tekint úgy, mint a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan részére. Tudják, hogy december közepén érkezik, és az adventi időszakban sokan kérdezgetik cserkészeinket, hogy ugye, idén is elhozzák nekik a lángot. Hogy is mondhatnánk azt, hogy nem? Büszkék vagyunk rá, hogy minden évben a béke hírnökei lehetünk karácsony előtt. Én hiszem azt, hogy ez a kis láng valóban össze tudja hozni az embereket, hisz az átadása egy lehetőséget teremt nekünk arra is, hogy kicsit elbeszélgessünk embertársainkkal, építsük közösségeinket, és hangolódjunk a karácsonyra” – mondta Lépes Lívia, a Betlehemi Békeláng koordinátora.

„Advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, a Szenteste egyre közeledik. A mai világban nagyon könnyű karácsonyi hangulatot teremteni, a boltokban rengeteg karácsonyi díszt találunk, minden termék azt hirdeti, hogy legyen boldog az ünnep. De a karácsonyt nem csak külsőleg, hanem belül is meg kell tudnunk élni. Az igazi karácsonyi hangulatot, a szeretetteljes nyugalmat, békét önmagunkban kell megteremtenünk. Mi, cserkészek a békelángra nem csak mint a béke szimbólumára tekintünk. A kis láng őrzése és továbbadása emlékeztet minket arra, hogy a béke az alapja mindennek. Ha megtaláljuk a békét, vele együtt megtaláljuk a szeretetet és az ebből fakadó örömöt is” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke a békeláng kapcsán.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 28. alkalommal vállalta magára a szolgálatot, hogy Szlovákia magyarlakta településeire eljuttassa a Betlehemi Békelángot. Ahhoz azonban, hogy a béke szimbólumát továbbadjuk, nem kell cserkésznek lenni, így, ha netán lemaradnak arról, amikor a cserkészek megérkeznek a lánggal az adott településre, bárkitől átvehetik azt. A cserkészek idén közel 200 településre juttatják el a lángot, hogy pontosan hova, azt a Betlehemi Békeláng honlapján lehet megtekinteni: lang.szmcs.sk/helyszinek. Ha az Ön települése nem szerepel a listán, de szeretné fogadni a lángot, vegye fel a kapcsolatot az SZMCS koordinátoraival a honlapon vagy a közösségi médián keresztül.

Facebook: www.facebook.com/betlehemilang/

Instagram: www.instagram.com/betlehemilang/

szmcs-p

Úton a békelángért

2019. december 13.


December 12-én elkezdődött a Magyar Cserkészszövetség Fórumának háromnapos zarándoklata, amelynek csúcspontja a szombati nemzetközi lángátadó ünnepségen való részvétel Bécsben.


A 96 fős résztvevői csapat magyarországi, felvidéki, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és horvátországi cserkészekből áll, akik csütörtök reggel indultak útnak, hogy lelkiekben megerősödve és élményekben gazdagodva vehessék át a betlehemi lángot szombaton 14:00-kor a bécsi St. Leopold templomban.

A zarándoklat első két napját Sopronban töltik a résztvevők, ahol megnézik a város nevezetességeit, kreatív csapatépítő feladatokat végeznek el, lelkigyakorlaton vesznek részt, a napot pedig tábortűzzel zárják. A harmadik napon Bécs városának érdekességeit tárják fel, majd a nemzetközi lángátadó ünnepség után ki-ki a saját hazájába viszi tovább a lángot.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget 2 érsekújvári cserkész képviseli a zarándoklaton, akikhez 5 pozsonyi cserkész csatlakozik szombaton. Ők hozzák el Felvidékre a lángot december 14-én az esti órákban, hogy aztán december 15-én a pozsonyi ferences templomban átadásra kerülhessen a többi cserkészcsapat és minden érdeklődő számára.

A zarándoklatról friss hírek és képek az MCSSZF facebook-oldalán találhatók: https://www.facebook.com/mcsszf

Keresd a békét, és járj a nyomában!

2019. december 11.


Pozsony. Hétvégén Szlovákiába érkezik a Betlehemi Békeláng. A szlovákiai magyar cserkészek szombaton, a bécsi nemzetközi lángátadó ünnepségen veszik át a lángot az idei békelánggyermektől, hogy aztán december 15-én Pozsonyban, a ferences templomban indítsák útjára a béke lángját az ország magyarlakta területeire.


A Betlehemi Békeláng, amelyet a betlehemi Jézus Születése bazilika öröklángjáról gyújtanak meg, múlt héten érkezett Európába. A lángot a 2019-es lánggyermek, a 11 éves Victoria Kampenhuber hozta el Ausztriába.

Victoria a felső-ausztriai Enns városában él, a Vöröskereszt helyi ifjúsági klubjának lelkes önkéntese – közösségért tett munkájával érdemelte ki, hogy ő lehessen idén a békeláng elhozója. „Nagy öröm számomra, hogy másokon segíthetek és itt lehetek nekik. Nekem a segítés szórakozás. Nagyon jó érzés látni, hogy ez a kis láng mennyire megérinti az embereket. Bízom benne, hogy a lánggal együtt valóban kézből kézbe adjuk a békét is” – mondta Victoria.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idén 28. alkalommal hozza el a Betlehemi Békelángot Felvidékre. A szervezet küldöttje december 14-én a bécsi St. Leopold templomban veszi át a lángot. Az SZMCS központi lángátadó ünnepsége pedig vasárnap, december 15-én 9 órai kezdettel lesz a pozsonyi ferences templomban. A cserkészszövetség minden érdeklődőt szeretettel vár a szentmisére, ezt követően pedig mindenkinek lehetősége lesz hazavinni a béke szimbólumát. A cserkészek ezúton is kérik, a résztvevők

hozzanak magukkal mécsest vagy lámpást, hogy a lángot biztonságosan haza tudják vinni. Buzdítanak mindenkit arra is, hogy bátran adják tovább saját környezetükben is a békelángot, azt ugyanis nem csak cserkésztől lehet átvenni.

A cserkészek idén közel 200 településre juttatják el a lángot, hogy pontosan hova, azt a Betlehemi Békeláng honlapján lehet megtekinteni: lang.szmcs.sk/helyszinek. Ha az Ön települése nem szerepel a listán, de szeretné fogadni a lángot, vegye fel a kapcsolatot az SZMCS koordinátoraival a honlapon vagy a közösségi médián keresztül.

Honlap: lang.szmcs.sk/

Facebook: www.facebook.com/betlehemilang/

Instagram: www.instagram.com/betlehemilang/

A közösségi médiában gondolatébresztő „Adventi egypercesekkel” is hangolódhatunk a karácsonyra cserkészeink jóvoltából. Világítson idén is minél több háztartásban a Betlehemi Békeláng!


szmcs-p

A láng útja 2019-ben

2019. december 5.


A Betlehemi Békeláng már Európában lobog. Az idei lánggyermek, Victoria Kampenhuber november 26-án gyújtotta meg lámpását a betlehemi Születés templomában égő örökmécsesről, majd pár nap múlva Ausztriába repült vele.

Az osztrák cserkészek, valamint az ORF közös szervezésében 2019. december 14-én, szombaton, 14:00 órai kezdettel kerül sor a már hagyományos nemzetközi lángátadó ünnepségre, melyre a világ minden tájáról érkeznek cserkészek, hogy magukkal vigyék és terjesszék hazájukban a béke lángját. Az eseménynek a bécsi St. Leopold templom ad otthont.

Az immár 31. alkalommal megvalósuló lángátadó ünnepségen a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége is részt vesz, így a láng még aznap este megérkezik a Felvidékre.

Másnap, december 15-én, 9:00 órai kezdettel a pozsonyi ferences templomban kerül megrendezésre szövetségünk központi lángátadó ünnepsége, amelyre mindenkit szeretettel várunk! Pozsonyból az SZMCS cserkészcsapatai által terjed tovább a láng. A lángot fogadó és továbbító települések listája a folyamatosan frissülő "Helyszínek" menüpont alatt található (a településre kattintva azon kapcsolattartó személy adatai találhatók, akit a láng fogadása céljából lehet keresni).