Hírek - 2017

Egész Dél-Szlovákiában világít a békeláng

2017. december 25.

Mellékletek:

Dunaszerdahely. December 24-én már több mint 150 szlovákiai magyar településen ragyog a Betlehemi Békeláng, emlékeztetve mindannyiunkat a béke fontosságára. A felvidéki békeláng-staféta idén december 17-én indult, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség komáromi központi lángátadóját követően. A cserkészek jóvoltából huszonhatodik éve világítja meg otthonainkat a béke lángja Pozsonytól Királyhelmecig.

A Betlehemi Békelángot a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség képviselői 2017. december 16-án vették át a bécsi központi lángátadó ünnepségen az idei lánggyermektől, Tobiastól. Másnap a cserkészszövetség 11 cserkészcsapata vitte el otthonába, majd adta tovább a többi cserkészcsapatnak, egyházközösségeknek, és mindenkinek, aki szívesen látja otthonában a béke szimbólumát. A cserkészek idén is a szlovák cserkésztestvéreikkel közösen vitték a lángot a nagyszombati érsekhez, Orosch Jánoshoz.

A békelángot minden cserkészcsapat más-más módon adja át saját közösségének. A legtöbben a templomba viszik be ünnepélyesen, ahonnan a hívek hazavihetik saját lámpásaikban. De sokan járnak házról házra is a béke szimbólumával advent utolsó szakaszában vagy december 24-én délelőtt. Az SZMCS 1991-ben hozta el először Felvidékre a lángot, akkor egy cserkészekből összeállt csapat juttatta el az összes cserkészcsapatnak. A békeláng gyalog, autóval, tömegközlekedéssel utazott ebben az évben is, a szlovák cserkésztestvérek Szlovákia vasútvonalán vitték a lángot egészen az ország legmagasabb pontjára a Magas-Tátrába is.

„Meg kell becsülnünk, hogy olyan területen élhetünk ebben a világban, ahol a mindennapokat nem árnyékolja be háború. A béke fontos kincsünk, és elsősorban önmagunkban kell megtalálnunk a békét, saját belső békénket. A karácsonyi időszak tökéletes erre, ilyenkor mindenki le tud egy kicsit lassulni, megpihenünk, örülünk a családunkkal töltött időnek. A békeláng célja, hogy emlékeztessen minket arra, hogy a békére és a szeretetre nem csak karácsonykor, hanem az év minden napján szükségünk van. És ahhoz, hogy ezeket megkapjuk, nekünk is meg kell tanulnunk adni. Nagyon örülünk, hogy ezt az üzenetet mi, cserkészek tudjuk közvetíteni a világnak és szűkebb régiónknak” – mondta Lépes Lívia, az SZMCS idei békeláng-koordinátora.

A láng idei útjáról a Betlehemi Békeláng SZMCS által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk) vagy Facebook oldalán (facebook.com/betlehemilang) találnak rövid beszámolókat, fotókat az érdeklődők. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki csatlakozott hozzájuk nem csak a láng, hanem a béke fontosságának terjesztésében, és ezúton kíván áldott, békés ünnepeket mindenkinek.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, jelenleg közel 1400 tagot számlál. Az elmúlt közel három évtized alatt Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. Gyermekekkel és fiatalokkal egyaránt, heti szinten önkéntes nevelőmunkát folytat. Évente több országos rendezvényt szerveznek, 2017 nyarán pedig kiemelt rendezvényeként megszervezte az egész tagságot megmozgató összmagyar Szövetségi Nagytábort. A cserkészcsapatokban hónapról hónapra több száz gyermek számára teszik lehetővé a játszva fejlődés élményét.


szmcs-p

Elindult felvidéki útján a Betlehemi Békeláng

2017. december 19.


Komárom. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából idén immár huszonhatodik alkalommal érkezett hazánkba a Betlehemi Békeláng. A cserkészek december 16-án Bécsben, az Assisi Szent Ferenc templomban vették át a lángot a mindössze a 12 éves Tobias Flachnertől, a 2017-es év lánggyermekétől. A szlovákiai magyar cserkészek központi lángátadó ünnepségét december 17-én Komáromban tartották, ahol a békeláng megkezdte útját Dél-Szlovákia magyarlakta településeire.

Az idei bécsi lángátadó ünnepségre számos európai országból, valamint az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek cserkészek, hogy ebben az évben is eljuttassák hazájukba a betlehemi Születés templomából eredő békelángot. A köszöntők elhangzása után a lánggyermek, Tobias minden küldöttség lámpását meggyújtotta a békelángról. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget Egyházfa-Hegysúr, Pozsony és Fél cserkészcsapatának tagjai képviselték. Az SZMCS képviselői Bécsben abba a lámpásba vették át a Betlehemi Békelángot, amellyel pozsonyi cserkészek 1991-ben első alkalommal hozták azt el a Felvidékre.

Vasárnap délelőtt érkezett meg a láng a komáromi Szent András-templomba, ahol 11 cserkészcsapat tagjai vették át, és vitték haza falujukba, városukba. Ezt követően a béke lángját a cserkészek stafétaszerűen adják tovább egyebek között Csallóközbe, Mátyusföldre, Bodrogközbe és Felvidék minden magyar lakta területére. „Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek. A Betlehemi Békeláng a béke, valamint a reménység és az összetartozás szimbóluma is. A cserkészet alapítója, Baden-Powell azt hagyta ránk, próbáljuk meg ezt a világot úgy itt hagyni, hogy jobb legyen, mint ahogy kaptuk. A békeláng terjesztése is ezt a célt szolgálja; a békét, a szeretetet terjesszük a világban, az egymás iránti tiszteletet, kölcsönös elfogadást” – mondta Lépes Lívia, a Betlehemi Békeláng SZMCS koordinátora.

Szlovák cserkésztestvéreink szintén ezen a napon adták át a lángot a köztársasági elnöknek és a lengyel cserkésztestvéreiknek is. Nekik köszönhetően idén is szinte az ország teljes vasúthálózatán utazik a béke lángja.

Életünk a béke keresése: így hangzik a láng idei jelmondata, amely emlékeztet minket arra, hogy mindannyiunknak tennünk kell azért, hogy békében élhessünk ezen a világon. A cserkészek arra buzdítanak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a békeláng terjesztésébe, és ebben az évben is minél több otthont ragyogjon be a béke szimbóluma. Bővebb információ a békelángról és annak útjáról a Betlehemi Békeláng SZMCS által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk) vagy Facebook oldalán (facebook.com/betlehemilang) érhető el.

Felvidéken a béke lángja

2017. december 17.


Immár 26. alkalommal érkezett meg a Felvidékre a Betlehemi Békeláng, melyet december 16-án Egyházfa-Hegysúr, Pozsony és Fél cserkészei hoztak el a nemzetközi lángátadó ünnepségről Bécsből. 1986 óta minden évben egy osztrák gyermek, az ún. lánggyermek gyúthatja meg a lángot Betlehemben, a Születés templomában, ahonnét az osztrák rádió és légitársaság segítségével jut el Bécsbe. Itt az Osztrák Cserkészszövetség által szervezett ökumenikus istentiszteleten veszik át a lángot a Cserkészmozgalom Világszervezetének tagszövetségei, s terjesztik azt Európa- és Amerika-szerte.

Az idei lánggyermek a 12 éves Tobias Flachner, aki önkéntes tűzoltó szülőfalujában. Elmondása szerint fontos számára az összetartozás, és igyekszik segítséget nyújtani ott, ahol szükség van rá. Az idén 29. alkalommal megrendezett nemzetközi lángátadó ünnepségen ő gyújtotta meg a jelenlévő 20 ország képviselőinek lámpását.

A békeláng elsősorban arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, és szeret minket. Ugyanakkor a láng a béke hírnöke is, hiszen Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek.

A békeláng idei móttoja: Életünk a béke keresése. A szervező Osztrák Cserkészszövetség a mottóról szóló elmélkedésében kihangsúlyozta, magunknak kell feltennünk a kérdést: vajon én hogyan keresem, hol találom meg a békét? Mit jelent személyesen számomra a béke? Mivel tudok hozzájárulni? A béke ugyanis mindenkiben magában kezdődik. A döntés hát rajtunk áll. Ha megteremtjük magunkban a békét, a megértés, szolidaritás, támogatás eszközeink lehetnek annak továbbadásában. Ahogy Albert Einstein is mondta: A békét nem lehet erőszakkal fenntartani. Azt csak megértés által lehet elérni.

Lángátadó ünnepség Komáromban

2017. december 15.


December 17-én kerül sor a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség központi lángátadó ünnepségére Komáromban, mely immár 3 éves hagyományra tekint vissza. A Szent András templomban 11:00-kor kezdődő szentmise keretén belül kerül átadásra az egy nappal korábbi bécsi lángátadóról elhozott békeláng az SZMCS cserkészcsapatai, ill. minden érdeklődő számára. Idén 12 cserkészcsapatot várunk az ünnepségre, akik már útban hazafele megkezdik a láng terjesztését.

A szentmisét Kiss Róbert püspöki helynök celebrálja.

Békelángstaféta

2017. december 14.

Me

Kinek és hova vihetjük a békelángot?

Az egész akció lényege a szeretet sokszorosítása az osztás által. Tehát mindenhova:

  • Családunknak, barátainknak, cserkésztestvéreknek

  • Templomokba istentiszteletekre, szentmisékre, más ünnepi alkalmakra

  • Kórházakba, öregotthonokba, gyerekotthonokba,

  • Hivatalokba, irodákba, iskolába, cégekbe

  • Sajtónak, tűzoltó- és mentőállomásokra

  • Barátnak, ellenfélnek, gyereknek, felnőttnek, fiatalnak, öregnek

  • Mindenhova, ahova szeretetet szeretnénk eljuttatni.

A lényeg, hogy mindenhol előtte egyeztessünk!

Mi a menete a láng átadásának?

Nincs kőbe vésett módszer. A lángot átadhatjuk betlehemezés, baráti találkozó, ádventi és karácsonyi ünnepség során, akár a szentmisét, istentiszteletet követően, de még számtalan egyéb módon is. A lényeg, hogy meghitt és ünnepélyes legyen. Egy szép háttérkép, de egy-egy ünnepi szavalat, ideillő ige elmondása, karácsonyi ének, ünnepi műsor csak emeli az egész értékét!

Miről ne feledkezzünk el?

Legyen nálunk megfelelő mécsestartó, plusz gyertyák, mécsesek, hurkapálcák a lángátadáshoz. Nem árt, ha van nálunk információs anyag a Betlehemi Békelángról, a cserkészetről, a csapatunkról, szövetségünkről (pl. szórólapok, cserkészújságok).

Okvetlenül készítsünk fényképeket is, és töltsük is fel azokat a közösségi oldalakra.

Hova is töltsük fel a képet és milyen hashtageket használjunk?

A Betlehemi Békeláng facebook oldalára (https://www.facebook.com/betlehemilang/) mindenképpen töltsük fel egy rövid információ kíséretében: ki kinek hol és mikor adta át a lángot. Érdemes a csapat oldalára, honlapjára is feltenni. Ha Instagramot és/vagy Twittert is használunk, a képek alatt jelöljük meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget (@szmcs), és használjuk ezeket a hashtageket: #betlehemilang #betlehemskesvetlo #friedenslicht #peacelight.

Lángátadó ünnepség Bécsben

2017. december 14.


December 16-án Bécsből elindul útjára a Betlehemi Békeláng, melyet november 24-én Tobias Flachner, az idei lánggyermek gyújtott meg a betlehemi Születés Templomában.


A Betlehemi Békeláng átadása Bécsben ökumenikus áhítat keretében történik, melyet évente más és más felekezet templomában tartanak, több keresztény vallás lelkészének részvételével. Az eseményre, melyet az Osztrák Cserkészszövetség (OEPP) szervez, meghívják a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM) összes tagszövetségét, és az osztrák tartományok küldöttségeit. A küldöttségek szorosan véve 3 főből állnak:

- a Zászlóvivő, aki általában a szövetsége, vagy a nemzete zászlóját viszi,

- a Könyörgésmondó, aki az áhítat keretében elhangzó könyörgést általában anyanyelvén, néha németül és/vagy angolul is elmondja,

- a Lánghordó, aki a könyörgés elmondása alatt meggyújtja lámpását és elindul a Lánggal.

Az ünnepség után a cserkészek már úton hazafele megkezdik a láng terjesztését, így jut el embertől emberig, a világ minden tájára a béke szimbóluma.

2017-ben a Mexikoplatzon lévő katolikus Assisi Szent Ferenc plébániatemplom ad otthont az ünnepségnek december 16-án, 14 órakor.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség idén 26. alkalommal hozza el Bécsből a Betlehemi Lángot, és terjeszti Szlovákia magyarlakta vidékein.

Életünk a béke keresése

2017. december 12.


Dunaszerdahely. December elején megérkezett a Betlehemi Békeláng Európába, amelyet hagyományosan a lánggyermek gyújt meg a betlehemi Születés Templomának öröklángjáról. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai a központi lángátadó ünnepségen, 2017. december 16-án Bécsben, az Assisi Szent Ferenc templomban veszik át a lángot, hogy elindíthassák felvidéki útján, idén már 26. alkalommal.

Az idei Békeláng-gyermek a 12 éves Tobias Flachner. Tobias Ausztriában, Hochburg-Ach településen él, ahonnan Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista, a Csendes éj megzenésítője is származik. A második osztályos tanuló szülei mezőgazdálkodással foglalkoznak, ő maga pedig lelkes önkéntes tűzoltó. „Fontos számomra az összetartozás, valamint igyekszem segítséget nyújtani ott, ahol szükség van rám” – mondta Tobias, amikor arról kérdezték, miért vállalja ezt az önkéntes szolgálatot. A fiatal önkéntes a későbbiekben gazdálkodással és gazdasági gépezetek szerelésével szeretne foglalkozni.

A láng felvidéki terjesztése december 17-én (vasárnap), 11 órakor kezdődik a komáromi Szent András-templomban szervezett lángátadó ünnepségen, amelyre a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szeretettel vár mindenkit. Ezt követően a béke lángját a cserkészek stafétaszerűen adják tovább egyebek között Csallóközbe, Mátyusföldre, Bodrogközbe és Felvidék minden magyar lakta területére. A békeláng idei mottója – Életünk a béke keresése – emlékeztet arra, hogy mindannyiunknak tennünk kell azért, hogy békében élhessünk ezen a világon. A cserkészek buzdítanak mindenkit, kapcsolódjanak be minél többen a békeláng terjesztésébe, és jusson el ebben az évben még több otthonba a béke szimbóluma.

A békelángról, annak dél-szlovákiai útjáról és a központi lángátadó ünnepségről a Betlehemi Békeláng Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk) valamint Facebook oldalán (facebook.com/betlehemilang) tájékozódhatnak, utóbbin Ádventi egypercesekkel is hangolódhatunk lélekben a karácsonyra.

A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években a láng, vegye fel velünk a kapcsolatot a fenti honlapon keresztül.

szmcs-p

A betlehemi láng útja 2017-ben

2017. december 6.


Hamarosan ismét megérkezik a Betlehemi Békeláng a Felvidékre. A bécsi lángátadó ünnepség után elindul útjára, s egyre több otthonban fog fény kigyúlni nyugattól kelet felé haladva, december 16-24. között.

A békeláng idei főbb megállói:


Lángátadó ünnepség Bécsben

2017. december 16., szombat, 14:00

Assisi Szent Ferenc templom (Mexikopl. 12, 1020 Wien-Leopoldstadt, Ausztria)

Ezen a napon adják át szlovák cserkésztestvéreink a lángot a lengyel cserkészeknek, akik által a balti államokon és Oroszországon át egészen a messzi Szibériáig jut el a láng.


Központi lángátadó ünnepség Komáromban

2017. december 17., vasárnap, 11:00

Szent András-templom (Nádor utca, 945 05 Komárno)


Országos lángátadó ünnepség Budapesten a Táborkereszt és Ichthysz szervezésében

2017. december 17., vasárnap, 14:30

Belvárosi plébániatemplom (Március 15. tér, 1056 Budapest, Magyarország)

Szlovák cserkésztestvéreink ezen a napon adják át a lángot a köztársasági elnöknek.


Megyei lángátadó ünnepség Héregen

2017. december 19., kedd, 17:30

Szent László plébániatemplom (Héreg, Magyarország)

Lángátadás a Nagyszombati Érsekségen

2017. december 19., kedd, 12:30

A szlovák cserkészek és az SZMCS képviselői közösen adják át a lángot Mons. Orosch János érsek úrnak.


Lángátadó a Csemadokban

2017. december 20., szerda, 13:00

A Csemadok pozsonyi székházában Bárdos Gyula országos elnök veszi át a békelángot.


Lánghordás a vasúton

2017. december 23., szombat

A szlovák cserkésztestvéreinknek köszönhetően szinte a teljes vasúthálózaton utazik a békeláng, lévai cserkészeinknek hála pedig a Léva – Párkány vasútvonalon is át tudják venni a lángot az érdeklődők. Vonat: 5908 | Léva – Párkány | 13:06 – 14:12

A szlovák cserkésztestvéreink idén is felviszik a béke lángját Szlovákia tetejére, a Lomnici-csúcsra (2634 m).


A láng eljuttatása a felvidéki településekre

Kövesd a Facebook oldalunkat, és hamarosan megtudhatod, mely településekre mikor, hova és hogyan jut el 2017-ban a Betlehemi Békeláng.

Tobias, a 2017-es lánggyermek

2017. december 4.


Elindult útjára 2017-ben is a Betlehemi Békeláng! Tobias Flachner november 24-én gyújtotta meg Jézus születésének helyén, a betlehemi Születés Templomában levő örökmécsesről. A 2017-es év Betlehemi Békeláng gyermeke egy 12 éves önkéntes tűzoltó. Hochburg-Ach településen él, ott, ahol a Csendes éj megzenésítője, Franz Xaver Gruber zeneszerző és orgonista is született.

Immár szokássá vált, hogy advent 3. hétvégéjén a zeneszerző tiszteletére egy nagy történelmi játékot rendeznek, melyben a gyermekkórus tagjaként Tobias is közreműködött. Hochburgban a következő évben veszi kezdetét a “200 éves Csendes éj” nevet viselő jubileum, melynek kapcsán már folynak az előkészületek. A település tűzoltóságát keresték meg azzal a felkéréssel, hogy jelölje ki a Békeláng gyermekét, mivel már közel 20 éve támogatják ezt a karácsonyi hagyományt Felső- Ausztriában.

Tobias Flachner 2. osztályos tanuló ( az “új középiskolán” az osztrák rendszer szerint), szülei mezőgazdálkodással foglalkoznak, főleg a szarvasmarhatenyésztésre fektetve a hangsúlyt. “Fontos számomra az összetartozás, valamint igyekszem segítséget nyújtani ott, ahol szükség van rám” - ezzel válaszolva meg a kérdést Tobias, miért teljesít szolgálatot a fiatal tűzoltók sorai közt.

Már két alkalommal volt jelen a Hochburg-i tűzoltók Békeláng átadásánál Burghausenben. “Itt ezrek előtt ünnepi hangulatban nevezik meg a Békeláng gyermekét, és idén rám esett a választás” - mesél boldogan missziójáról Tobias. “Mindemellett izgatott is vagyok, hiszen Betlehem nincs közel és még sosem repültem”. Jézus Krisztus szülőhelyére édesanyja kíséretében utazik majd.

A helyi tűzoltóság nagyra becsüli a fiatal önkéntes megbízhatóságát és céltudatosságát, aki gazdálkodással és gazdasági gépezetek szerelésével szeretne a későbbiekben foglalkozni. Édesanyja elmesélte, hogy Tobias derék legény módjára már most kiveszi a részét a gazdaság körüli teendőkből. Sylvia Flachner először el sem akarta hinni, hogy a Békeláng ez alkalommal a saját fiának köszönhetően éghet majd Szenteste egy nagy lámpásban, a már megszokott módon.


Forrás: https://www.ots.at/