Hírek - 2016

Ismerjük meg a Központi Lángátadó Ünnepség helyszínét

2016. december 6.


Ismerjük meg jobban a Szent András-templomot, amely Komárom egyik legdominánsabb és legfontosabb épülete.


A templom a Nádor utcában található, a Duna Menti Múzeum épületével szemben. Barokk stílusban épült 1768-1771 között. 1848. szeptember 17-én a nagy tűzvészben a templom (a rendházzal és a gimnáziummal együtt) leégett. Közadakozásból újították fel, 1860. október 28-án szentelte újjá Scitovszky János esztergomi érsek. A tornyok csonkák maradtak, a ma is látható karcsú tetőzetet 1896-ban emeltette Majláth Gusztáv Károly plébános. A templom a második világháborúban több gránáttalálatot kapott, a tetőzet sérült, valamint kitört a festett ablakok egy része. Az 1970-es években műemlék-épületként állami támogatással felújították. A templom híres jó akusztikájáról, gyakran tartanak itt orgonaversenyeket.


Cím:

Szent András-templom – Komárom

Nádor utca (ul. Palatínova), 945 05 Komárno


Központi Lángátadó Ünnepség időpontja:

2016. december 11. (vasránap) 11:00

A templomról még többet ITT olvashatsz.

Központi Lángátadó Ünnepség Komáromban

2016. december 6.


A Betlehemi Békeláng terjesztése gyakorlatilag egyszerre indult cserkészszövetségünk újjáalakulásával 1990-ben. A tavalyi 25 éves évforduló alkalomból hagyományteremtő céllal, idén pedig már az elmúlt év sikerén felbuzdulva országos lángátadó ünnepségre hívunk a komáromi Szent András-templomba.

SZMCS Központi Lángátadó Ünnepség

Helyszín: Komárom (SK), Szent András-templom

Időpont: délelőtt 11 óra (szentmise keretében)

A szentmisét Kiss Róbert püspöki helynök celebrálja.

Szeretettel várunk mindenkit!

A tavalyi ünnepségről ITT olvashatsz.

Ismerjük meg a bécsi lángátadó helyszínét


2016. december 5.


2016. december 10-én délután kettőre több száz cserkész gyűlik össze a világ minden tájáról a bécsi Szír Ortodox Templomnál, hogy átvegye s terjessze a betlehemi Születés templomának öröklángjáról hozott béke szimbólumát, a Betlehemi Lángot.

Helyszín:

Szír Szent Efrém-templom, Bécs

Stephan Fadinger Platz 1, Wien 1100

Már Európában van a béke lángja


2016. december 1.


"Az összefogás és összetartozás maga a béke"


Dunaszerdahely. November végén, advent első vasárnapját megelőző héten megérkezett Ausztriába az izraeli Betlehemből a békeláng. Az idei lánggyermek hagyományosan a betlehemi Születés Templomának öröklángjáról gyújtotta meg, hogy szimbolikusan ismét elhozza a békét Európába. A bécsi központi lángátadó ünnepséget december 10-én tartják a szíriai ortodox Szír Szent Efrém templomban, majd a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség cserkészeinek közvetítésével megkezdi útját Szlovákia magyar lakta vidékein is.


Az idei Békeláng-gyermek, a 12 éves Melanie Walterer 2016. november 20-án édesapjával és 130 zarándok társával ellátogatott a Szentföldre, hogy meggyújtsa a Betlehemi Békelángot azon a helyen, ahol Jézus született. Melanie egy zenei iskola tanulója Saxen tartományban, szabadidejében futni jár, teniszezik, gitározik, szívesen ministrál és gondoskodik a háziállataikról. Melanie-t azért választották az idei lánggyermeknek, mert iskolája értékeit kiválóan képviseli minden téren. Ez például a tolerancia, az önzetlen segítségnyújtás és a tisztelet más kultúrákkal és vallásokkal szemben. Melanie szerint, ha a világban sokkal kevesebb veszekedés és háború lenne, sokkal jobb életet élhetnénk. A békével kapcsolatban pedig azt mondta, csupán azt szeretné, hogy mindenki – származásuktól függetlenül – jól kijöjjön egymással.

A láng felvidéki terjesztése december 11-én, vasárnap 11 órakor kezdődik a komáromi Szent András-templomban szervezett központi lángátadó ünnepséggel, amelyre a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szeretettel vár mindenkit. Ezt követően a béke lángját a cserkészek stafétaszerűen adják tovább Csallóközbe, Mátyusföldre, Bodrogközbe és tovább. A békeláng idei mottója – az összefogás és összetartozás maga a béke – emlékeztet arra, hogy békét csak egymás elfogadásával és összefogással lelhetünk. A cserkészek buzdítanak mindenkit, kapcsolódjanak be minél többen a békeláng terjesztésébe, és jusson el ebben az évben még több otthonba a béke szimbóluma.

A békelángról, annak dél-szlovákiai útjáról és a központi lángátadó ünnepségről a Betlehemi Békeláng Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk) valamint Facebook oldalán (facebook.com/betlehemilang) tájékozódhatnak. A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években a láng, vegye fel velük a kapcsolatot a fent említett honlapon keresztül.

szmcs-p

A békeláng útja Felvidéken


2016. november 30.


Hamarosan ismét megérkezik a Betlehemi Békeláng a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjainak jóvoltából Felvidékre, hogy aztán egymástól egymásnak adva eljusson minél több magyar otthonba. A békeláng idei főbb megállói:

Lángátadó ünnepség Bécsben

2016. december 10. szombat 14:00 óra

Szír Szent Efrém-templom – Bécs (Stephan Fadinger Platz 1, Wien 1100)

Központi lángátadó ünnepség Komáromban

2016. december 11. vasárnap 11:00 óra

Szent András-templom – Komárom (Nádor utca, 945 05 Komárno)

Országos Lángátadó Ünnepség Budapesten Ichthüsz szervezésében

2016. december 11. vasárnap 16 óra

Kelenföldi Református templom (Újbuda Központ, Október huszonharmadika utca)

- Beszédet mond Brückner Ákos Előd atya.

A szlovák cserkésztestvéreink is ezen a napon adják át a lángot a köztársasági elnöknek és a lengyel cserkésztestvéreinknek is.

Láng átadása a Csemadoknak Pozsonyban

2016. december 15. csütörtök 17:00

A Csemadok székház Nagytermében (Pozsony, Május 1. tér) az SZMCS küldöttsége átadja a lángot Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének.

Lángátadó Héreg /HU/ községben

2016. december 16. péntek 17:00

Héreg község a tatabányai kistérségben évek óta terjeszti a Betlehemi Békelángot. Hozzájuk is a szlovákiai magyar cserkészeken keresztül jut el a láng, a héregi Szeretetláng átadó ünnepségen.

Lánghordás a vasúton

2016. december 17. szombat

A szlovák cserkésztestvéreinknek köszönhetően szinte a teljes vasúthálózaton utazik a békeláng, lévai cserkészeinknek hála pedig a Léva – Párkány vasútvonalon is át tudják venni a lángot az érdeklődők. Vonat: 5910 | Léva – Párkány | 15:13 – 16:19

A szlovák cserkésztestvéreink idén is felviszik a béke lángját Szlovákia tetejére, a Lomnici-csúcsra (2634m).

Láng átadása a nagyszombati érsekségnek

A Békelángot a szlovák cserkésztestvéreinkkel közösen karácsony előtt adjuk át Mons. Orosch János nagyszombati érseknek. (pontos időpont hamarosan)

Láng eljuttatása a családokhoz

Kövesd a Facebook oldalunkat, és hamarosan megtudhatod, mely településekre mikor, hova és hogyan jut el 2016-ban a Betlehemi Békeláng.

Melanie Walterer a 2016-os év lánggyermeke


2016. november 27.


„Ha a hatalmasok ebben a világban nem veszekednének mindig, és nem háborúznának egymás között, akkor jobban élhetnénk“ – mondta a 2016-os év Békeláng-gyermeke, Melanie Walterer bemutatkozó videójában.


A 12 éves Melanie egy egyszerű lányka, mint bárki közülünk, egy zenei iskola (Neue Musikmittelschule) diákja Saxen tartományban. Szabadidejében futni jár, teniszezik, gitározik, szívesen ministrál és gondoskodik a háziállataikról. Melanie-t azért választották az idei lánggyermeknek, mert iskolája értékeit megfelelően képviseli minden téren. Ez például a tolerancia, az önzetlen segítségnyújtás és a tisztelet más kultúrákkal és vallásokkal szemben. Melanie a békével kapcsolatban azt mondta, csupán azt szeretné, ha mindenki – származásuktól függetlenül – jól kijöjjön egymással.

2016. november 20-án Melanie az apukájával és 130 zarándok kíséretében ellátogatott a Szentföldre, hogy meggyújtsa a Betlehemi Békelángot azon a helyen, ahol Jézus született.

Megérkezett a betlehemi láng Ausztriába


2016. november 23.


Advent vasárnapját megelőző héten megérkezett Ausztriába a Betlehemi Békeláng. Az idei lánggyermek, a 12 éves Melanie Walterer a betlehemi Születés Templomának öröklángjáról gyújtotta meg, és indult el vele Európába, hogy szimbolikusan ismét elhozza a békét.

Az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) által 1986-ban elindított akcióban évről-évre egyre többen vesznek részt, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség cserkészei 1991 óta hozzák el Szlovákia magyarlakta vidékeire. „Karácsonyi szokásunkkal szeretnénk megmutatni, hogy hiszünk a békében és a világ összes emberének a békét kívánjuk” – mondta Kurt Rammerstorfer, az ORF régiós igazgatója.

Betlehemi Békeláng 2016


2016. október 5.


Kedves cserkészvezetők, kedves Betlehemi Békeláng koordinátorok!

Szinte észre sem vettük és már túl is vagyunk az idei cserkészév első hónapján. Ugyanilyen észrevehetetlenül fogunk belecsöppenni a decemberi sürgés-forgásba, ahol nem szabad megfeledkeznünk egy nemes feladatunkról! Gondoljatok már most a BETLEHEMI BÉKELÁNGRA! A közeljövőben minden csapatunkat és érdeklődőt megkeres az idei főkoordinátor, aki tűzmestert és útvonal pontosítást kér majd tőletek. A központi ünnepség idén is Révkomáromban lesz, valamint korlátozott számban lehetőség van a bécsi lángátadó ünnepségen is részt venni. ű

Főbb időpontok:

Bécsi lángátadó ünnepség 2016. december 10. szombat

SZMCS Központi lángátadó ünnepség, Révkomárom, 2016. december 11. vasárnap

Az SZMCS lángstafétája Felvidék szerte: 2016. december 10-23.

A szlovák cserkészekkel közös vonatstaféta 2016. december 17.

JM! Kovács Tamás főkoordinátor és segítője Várady Tamara

Kapcsolat:

betlehemilang@gmail.com

Kovács Tamás +421/918 635 445

Várady Tamara +421/915 253 825