Hírek - 2015

Találjuk meg szívünkben a békét!


2015. december 23.


Karácsonykor ismét sok száz felvidéki otthonban világít a Betlehemi Békeláng a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) cserkészeinek jóvoltából. Évről-évre egyre többen bekapcsolódnak a szeretet és béke szimbólumának terjesztésébe.


Szlovákiába december 12-én érkezett meg a békeláng a bécsi lángátadó ünnepségről, majd december 13-án megkezdte útját Dél-Szlovákia magyarlakta területein. A lángot a Komáromban megrendezett központi lángátadó ünnepségen adták át a környékbeli cserkészcsapatok képviselőinek, akik továbbvitték saját régiójukba. A Betlehemi Békeláng idén is javarészt stafétaszerűen terjedt, valamint Léva és Párkány között vonaton is vitték a cserkészek. Az SZMCS segítségével a láng nem csak a cserkészekhez, hanem egyre több civil és egyházi szervezethez, magánszemélyekhez is eljutott.

„A Betlehemi Békeláng azt hiszem, már olyannyira hozzátartozik a karácsonyhoz, mint a szépen feldíszített karácsonyfa vagy a diós bejgli. Az emberek várják, december elejétől kérdezgetik tőlünk, mikor érkezik már. Ez csak egy szimbólum, de úgy gondolom, nagy jelentőséget tulajdonítunk neki. A láng emlékeztet minket a békére, a szeretetre, a karácsony ünnepére. Odafigyelést, gondoskodást igényel, hogy ne aludjon ki. Ugyanakkor rámutat arra is, hogy a béke nem jön el magától, tennünk kell érte. Bízunk benne, hogy a lángot nem csak a házakban, hanem a szívekben is őrizzük, hisz csak így tudjuk teljesíteni a küldetését” – mondta Kovács Tamás, a Betlehemi Békeláng felvidéki koordinátora.

A betlehemi Születés Templomából hozott láng 1986 óta a béke szimbóluma. Ezt az évet az ENSZ a béke évének nyilvánította, ekkortól hozzák el minden éven osztrák cserkészek a lángot. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség huszonnegyedik éve kapcsolódik be a Betlehemi Békeláng terjesztésébe. Ezúton is köszönjük mindenkinek, hogy részt vettek abban, hogy a szeretet lángja ismét a békességre, reményre és hitre tanítson minket. Áldott karácsonyi ünnepeket kíván a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség!


szmcs-p

Adj hírt a lángról Te is!


2015. december 14.


Idén is várjuk fotóitokat, videóitokat, rövid üzeneteiteket a lángátadásokról. Töltsétek fel a Facebook-oldalunkra, legyen minél színesebb az üzenőfalunk. Így egy kicsit a karácsony nyugalmát is közelebb érezhetjük magunkhoz az utolsó (főleg rohangálós) héten. :) Ha Instagramot vagy Twittert használtok, a képek alatt jelöljétek meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget (@szmcs), és használjátok ezeket a hashtageket: #betlehemilang #friedenslicht #peacelight. Add tovább ebben az évben is a békét!

Béke bennem - béke veled!

Újra Felvidéken ragyog a betlehemi láng


2015. december 14.


Komárom. Huszonnegyedik alkalommal érkezett meg hazánkba a Betlehemi Békeláng a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség közvetítésével. December 12-én Bécsben vették át a cserkészek a lángot, majd másnap Komáromból, a központi lángátadó ünnepségről indult útjára egész Dél-Szlovákia magyarlakta vidékeire.


Béke bennem – béke veled: szól a láng idei jelmondata, mellyel a szervezők a békés együttélésre, a béke utáni természetes vágyra szeretnék felhívni a figyelmet. 1986-ot az ENSZ a béke évének nyilvánította, ekkortól hozzák el minden éven osztrák cserkészek a betlehemi Születés templomában gyújtott lángot. 1991 óta pedig a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség is bekapcsolódik a Betlehemi Békeláng terjesztésébe, amelynek üzenete idén különösen aktuális az európai ember számára is.

A bécsi lángátadó ünnepségre egész Európából, az USA-ból és Bolíviából is érkeztek cserkészek, hogy elvigyék hazájukba a béke lángját, és ott tovább terjesszék azt. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség nevében a féli cserkészek vettek részt az ökumenikus szertartáson, majd a többi magyar cserkészszövetség képviselőivel közösen Balogh Nicole vette át a lángot az idei Békeláng-gyermektől, a negyedik osztályos Niklas Dumharttól.

Másnapra ért a láng Komáromba, ahol a délelőtti szentmisén, ünnepélyes keretek között lett továbbadva több közeli cserkészcsapatnak, a szent kapu megnyitására érkezett Kiss Róbert püspöki helynöknek, valamint a helyi egyházi vezetőknek.

Ezután a Békeláng stafétaszerűen jut el egyik cserkészcsapattól a másikig, majd tőlük mindenkihez, aki szeretné fogadni, ezzel is elősegítve, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se felejtődjön el a karácsony igazi üzenete.

A békelángról és annak dél-szlovákiai útjáról a Betlehemi Békeláng Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk), valamint a Facebook közösségi portálon (facebook.com/betlehemilang) tájékozódhatnak. A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években a láng, vegye fel velünk a kapcsolatot a fent említett honlapon keresztül.


szmcs-p

Központi Lángátadó Ünnepség Komáromban


2015. december 13.


A Betlehemi Békeláng terjesztése gyakorlatilag egyidős a cserkészszövetségünkkel, amelynek idén ünnepeltük a 25. évfordulóját. Ezen neves alkalomból országos lángátadó ünnepséget szerveztünk a komáromi Szent András templomban 2015. december 13-án vasárnap, a 11 órás szentmise keretében, amely során egy nagyon ritka liturgikus eseménynek is részese lehettünk: Kiss Róbert püspöki helynök Nagyszombatból megnyitotta a Szent Kaput, és ezzel kezdetét vette az Irgalmasság Szent Éve. A szentmise után a komáromi 2. sz. Jókai Mór cserkészcsapat átadta a jelen lévő csapatoknak a Betlehemi Békelángot, amely a bécsi nemzetközi lángátadó ünnepségről a féli 24. sz. Szent László cserkészcsapat és a marcelházi 35. sz. Baranyay János cserkészcsapat közvetítésével jutott el Komáromba.

A szeretet lángja


2015. december 5.


1994. február | Cserkészhírek | CSERKÉSZ


Vajon mi a láng?

A szónak sok értelme körül íme egy:

Tőlünk távol, majd kétezer éve, a Közel-Keleten egy szerény istállóban gyermek született, hogy megváltoztassa a világot. Tanítása valami merőben új volt: a szeretet vallása. Születése helyén ma örökmécses ég. Karácsony előtt onnan jött a betlehemi láng.

Nemzetközi ökumenikus istentisztelet keretében december 18-án Bécsben vette át a Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cserkészcsapatának parancsnoka Lőrinci Ildikó a lángot - immár másodszor, hogy Dél- Szlovákia több mint negyven településére jusson el a szeretet lángja. Útjukat gyűjtéssel kapcsolták össze. Beregszász és Munkács cserkészei vették át az út végén az adományokat.


A szeretet lángja

Tavaly még nemigen tudták az emberek, miről is van szó -, mondta Lőrincz János öregcserkész. - Idén már más volt a helyzet, mégis sok helyen elmondatták velünk a láng útját, küldetését. Mert jól esik hallani, hogy összeköt bennünket, az egész cserkészmozgalmat, a hívőket, minden embert.

- Hát a cserkészek? Hogyan viselték a fárasztó utat?

- Négy nap alatt vagy 1800 kilométert telünk meg. A kiscserkészek nagyszerűek voltak. Küldetésükhöz méltóan viselkedtek.

- Hogyan lehet ilyen hosszú úton betartani a menetrendet?

- Nem mindig sikerült. Örökös versenyfutás volt ez a négy nap az idővel. Tapasztalat és szervezés kérdése ez. Legközelebb már jobb lesz.

A csapat hivatalos „lángoszogatója" Árvai József, ismertebb nevén Dódi cserkész volt.

- A láng átadása általában a templomban zajlott, ott fogadtak bennünket. Bent aztán az oltár előtt félkörbe álltunk, karácsonyi dalokat énekeltünk, majd átadtuk a lángot. Aztán újra énekeltünk, elmondtuk a láng történetét. Többen is rövid beszédben megköszönték fáradtságunkat, odaadásunkat.

- Ki őrizte a lángot?

- Hát én. Nagyon vigyáztam, hogy ki ne aludjon. Az első napon két pótgyertyám is volt, aztán már négy lett. Féltünk, hogy meg ne ismétlődjön a múlt évi „baleset", mikor harminc kilométert kellett érte visszamenni. Egyszer egy kicsit elaludtam, s mire felébredtem, már csak egy gyertya égett, az is csak pislákolt, ráadásul a mécsest sem tudtam kinyitni. Izgalmas pillanat volt, de sikerült megmenteni a lángot.

- Szerinted mit jelképez a betlehemi láng?

- Szeretetet. Szeretettel hoztuk, szeretettel fogadták. Ez volt a fontos.

- Gondolod, hogy jobbak lettek ezáltal az emberek?

- Talán egy icipicit. A láng biztosan felébresztett bennük valamit. Remélem! Hiszen azért csináltuk.

A szeretetért mit nem tesz. az ember! Időt, fáradságot nem kímél, megy mosolyért, jó szóért. Ám a betlehemi láng sem jött „ingyen" egészen Beregszászig és vissza. Az adományok gyűjtése Aich Péter kiscserkész feladata volt.

- Volt egy szép lepecsételt dobozom, rajta csapatunk címere, Hunyadi Mátyással. Abba gyűjtöttem.

- No és sikerült a gyűjtés?

- Hát persze.. Úgy tolakodtak a perselyhez, hogy még a lábamra is rátapostak. De szeretettel adták és hálásan. És olyan sokan, hogy alig győztem mindenkinek megköszönni.

A hála és a szeretet a krónikából is kiolvasható.

„Pane, nechť stále více bratři a sester skrze skautské ideály a „Betlémské světlo" pozná Tvoji pravdu.

Morava, Brno. 41., oddíl"

„Megőrizzük és továbbadjuk a lángot. Elvisszük mindenkihez, akinek örömet szerezhetünk. Köszönjük, hogy megkaptuk.

Szent Jakab cscs. Nyékvárkony"

„..köszönjük..., azt a fényt, amely mindenkiben kell, hogy égjen."

A 14. sz. cscs.

„A láng nemcsak világít, hanem meleget is ad. Mindenkinek kívánjuk, hogy szívében a szeretet ne csak világítson, hanem égjen és melegítsen.

A 29. sz. Ipolyi Arnold cscs. és a falu összes lakosa"

„Fiľakovská miestna cirkev vrele ďakuje za priblíženie tohto svetla k nám. Vrelá vďaka!"

„A beregszászi 4. sz. Bendász István cserkészcsapat tagjainak és a plébánia rászoruló híveinek nevében szavakban ki nem fejezhetőhálás köszönetünket tolmácsoljuk a Cserkész hasábjain a Hunyadi Mátyás cserkészcsapatnak, az Árpádházi Szent Erzsébet cserkészcsapatnak (elsősorban a Lőrincz családnak és Schiererné dr. Wurter Ilonának) a Betlehemi Láng áthozásának és az adományok gyűjtésének megszervezéséért! Szól ez a köszönet minden adakozónak is.

Kívánok jó munkát!

Bárdos István cst.

A pozsonyi cserkészek számára mindenesetre nagy élmény volt az út. Elsősorban talán Beregszász dobogtatta meg szívüket.

- Szomorú látvány a nagy szegénység - mondta Sztruhár Bálint.

- Egyedül voltam a kápolnában, amikor bejött egy kislány - mesélte Lőrincz János. - Kopott ruhában, túl nagy szandálban, férfizokniban, fiúnadrágban, kabát helyett zakóban. Nekünk is tetszik adni, - kérdezett rá az adományra. Hát persze, nektek is, nyugtattam meg. Akkor jó, mondta a kislány és kiment. Akkor tudatosítottam, hogy mit jelent ez az út.

Lőrincz Ildikó, a csapatparancsnok mondta el, hogy mindenütt megfogadták: a szentestén este hatkor mindnyájan egymásra gondolnak. A gondolat erejével, s a betlehemi láng által így az összes cserkész újra együtt volt.

Vigyázni foguk rá, hogy ki ne aludjék soha, főleg a szívünkben! Mindig élesztgetni akarjuk, tovább adni, hogy a világban ne legyen többé sötétség... Vigyétek tovább a szeretet ezen lángját kárpátaljai testvéreinknek, hiszen mindnyájan egyek vagyunk Istenben, egy családot képezünk a szeretetben.

A pozsonyi 3. Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cserkészcsapat köszönetét fejezi ki a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vallamennyi cserkészcsapatának, felekezeteknek, önkormányzatoknak, hogy segítették a Betlehemi szeretet láng útját, illetve köszöni az adományokat, amelyeket szerencsésen eljutattak Beregszáz és Munkács cserkészeinek.

Hálásan köszöni a 3. sz. Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cscs.

A láng fő állomásai


2015. december 4.


Hamarosan ismét elhozza nekünk a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) a Betlehemi Békelángot Felvidékre. Vessünk pár pillantást hát a láng idei főbb megállóira:


Lángátadó ünnepség Bécsben

2015. december 12. szombat 14:00

Szeplőtlen Fogantatáshoz temploma - Bécs

Lángátadó ünnepség Komáromban

2015. december 13. vasárnap 11:00

Szent András templom - Komárom

A szlovák cserkésztestvéreink is ezen a napon adják át a lángot a köztársasági elnöknek és a lengyel cserkésztestvéreinknek.

Lánghordás a vasúton

2015. december 19. szombat

A szlovák cserkésztestvéreinknek köszönhetően szinte a teljes vasúthálózat le van fedve, azonban a lévai cserkészeinknek hála a Párkány - Léva vasútvonalat az SZMCS biztosítja: 5910 | Levice – Štúrovo | 15:13 – 16:19

Láng átadása a Csemadoknak

2015. december 20. vasárnap 11:00

A Pozsonyi Magyar Intézet és a Csemadok Országos Tanácsa szervezésében a zamárdi folklórcsoport betlehemes játékot mutat be a Csemadok, Május 1. téri nagytermében, ahol az SZMCS küldöttsége átadja a lángot Bárdos Gyulának.

A szlovák cserkésztestvéreink idén is felviszik a béke lángját Szlovákia tetejére, a Lomnici-csúcsra (2634m).

Láng átadása a nagyszombati érsekségnek

A Békelángot a szlovák cserkésztestvéreinkkel közösen karácsony előtt adjuk át Mons. Orosch János érsekúrnak.

Láng eljuttatása a családokhoz

Kövesd a Facebook oldalunkat, s hamarosan megtudhatod, mely településeken, mikor, hova, hogyan jut el a Betlehemi Békeláng.

Lángátadó ünnepség Komáromban


2015. december 3.


A Betlehemi Békeláng terjesztése gyakorlatilag egy idős a cserkészszövetségünkkel, melynek idén ünnepeltük a 25. évfordulóját. Ezen neves alkalomból országos lángátadó ünnepséget szervezünk a komáromi Szent András templomban 2015. december 13-án vasárnap a 11:00 órás szentmise keretében, mely során egy nagyon ritka liturgikus eseménynek is részese lehetünk: Kiss Róbert püspöki helynök nagyszombatból a Szent Kapu megnyitásával veszi kezdetét az Irgalmasság Szent Évének.

Gyertek el Ti is, legyen ez egy olyan ünnep, mely beragyogja egész Felvidéket.

Béke bennem - béke veled!

Negyed évszázada hirdetjük a békét


2015. december 2.


A Betlehemi Láng a béke szimbóluma, mely karácsonykor több ezer otthonban ragyog a világon. Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A lángot Bécsbe érkezése után nagyszabású rendezvény keretén belül adják át a világ különböző országainak, nemzeteinek képviselőinek. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) 1991 óta minden évben átveszi a lángot bécsi cserkésztestvéreitől, és részt vállal abban, hogy Szlovákia minden magyar lakta területére eljusson a láng. A békelángot mécsesről mécsesre adva már több, mint 90 településre juttatják el a Felvidéken.

1991-ben első ízben a pozsonyi 3. sz. Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cserkészcsapat vették át a Betlehemi Békelángot, és vitték a pozsonyi magyaroknak, cserkészeknek, időseknek. A bécsi ünnepségen Lőrincz Ildikó vette át a lángot.

Reményt adni, békét lelni


2015. december 1.


November végén megérkezett a békeláng Európába az izraeli Betlehemből. A központi átadóünnepséget december 12-én Bécsben rendezik meg a Szeplőtlen Fogantatás templomában, innen hozzák el a lángot – idén immár 24. alkalommal – a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség cserkészei Dél-Szlovákia magyarlakta településeire, hogy megkezdhesse útját a Felvidéken is.


Az Izraelben fennálló bizonytalan helyzet miatt ebben az évben nem egy osztrák gyermek hozta el a lángot, hanem egy betlehemi arab-keresztény családból származó kislány – a kilencéves Talen Ihab Msleh – gyújtotta meg a Születés templomának örökmécseséről. A békelánggal a szervezők tudatosan a békés együttélés utáni vágynak akarnak hangot adni, amely napjainkban sajnos nagyon aktuális téma.

A Betlehemi Békalángot Günther Hartl projektvezető hozta el Európába, majd november 27-én átadta az idei Békeláng-gyermeknek, Niklas Dumhartnak. A negyedik osztályos fiút szociális elkötelezettsége miatt választották ki, meghatóan gondoskodik egy afgán menekültcsaládból származó 11 éves osztálytársáról. Minden szabad percét barátjával tölti, segít neki a házi feladatok elkészítésében, és sokat segít neki a német nyelv tanulásában. „Számomra egészen természetes, hogyha valaki rászorul, akkor segítsek. Hogy honnan jön, az egyáltalán nem számít“ – mondta Niklas, aki nagykorában orvos szeretne lenni, hogy másokon segíthessen.


A láng felvidéki terjesztése december 13-án, vasárnap kezdődik a komáromi központi lángátadó ünnepséggel, amelyre a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szeretettel meghív mindenkit. Ezt követően a béke lángja stafétaszerűen terjed tovább Csallóközbe, Mátyusföldre, Bodrogközbe és tovább, a Lévai járásba pedig a helyi cserkészek vonattal viszik faluról falura a lángot.


A békelángról, annak dél-szlovákiai útjáról és a központi lángátadó ünnepségről a Betlehemi Békeláng Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk), valamint a Facebook közösségi portálon (facebook.com/betlehemilang) tájékozódhatnak. A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években a láng, vegye fel velünk a kapcsolatot a fent említett honlapon keresztül.

Ismerd meg az idei lánggyermeket!


2015. december 1.


„Hogy valaki honnan jön, az nem számít“


2015-ben a St. Georgen an den Gusen-ben élő Niklas Dumhart lett az, akit érdemesnek találtak arra, hogy Békeláng-gyermekként a béke hírnöke lehessen.


A tízéves fiú november 27-én Linzben vette át a karácsony és béke jelképét. Niklas Dumhartot rendkívüli szociális elkötelezettsége miatt választották ki. A negyedik osztályos tanuló meghatóan gondoskodik egy afgán menekültcsaládból származó 11 éves osztálytársáról. Minden szabad percét barátjával tölti, segít neki a házi feladatok elkészítésében, és sokat segít neki a német nyelv tanulásában. „Számomra egészen természetes, hogyha valaki rászorul, akkor segítsek. Hogy honnan jön, az egyáltalán nem számít“ – mondja a kisdiák, aki szüleivel, nővérével és nagymamájával lakik egy fedél alatt. Szabadidejében – afgán barátjával együtt – a helyi focicsapatban játszik, és szokatlan háziállatainak – néhány kaméleonnak - szenteli idejét. Ha megnő, orvos szeretne lenni, hogy másokon tudjon segíteni.

Megérkezett Európába a Betlehemi Békeláng


2015. december 1.


November végén elhozták az izraeli Betlehemből a béke lángját. Az Izraelben fennálló bizonytalan helyzet miatt idén nem egy osztrák gyermek hozta el a lángot, hanem egy betlehemi arab-keresztény családból származó kislány gyújtotta meg a Születés templomában.


A békelánggal ebben az évben a szervezők tudatosan a békés együttélés utáni vágynak akarnak hangot adni. A Békeláng emlékeztet a békeszózatra, amely Krisztus születésekor Betlehemben elhangzott, ezért csak onnan lehet elhozni – véli Günther Hartl projektvezető. Krisztus szülővárosában ö vette át a karácsonyi békeszózat jelképét a kilencéves Talen Ihab Msleh-től. Az ünnepélyes eseményen Vera Baboun polgármesterasszony is jelen volt. Az egyetemi tanárnő az első nő a város élén, és mint elődje, ő is keresztény. Baboun a Békelángot fontos jelképnek nevezte a nehéz időkben, és a szolidaritás komoly jelének a Szentföld lakóival.


AUA szállítja a Békelángot Ausztriába

Az AUA segítségével jut el a Békeláng Asztriába. Szerdán este adja át Günther Hartl az ORF Linz-i stúdiójában a felsőausztriai Békeláng-gyermeknek. A Békeláng Szenteste közel 30 európai országban világít „Karácsonyi szokásunkkal megmutatjuk, hogy hiszünk a békében, és hogy minden embernek a világon békét kivánunk” emelte ki az ORF tartományi igagatója, Kurt Rammerstorfer.

Elindult a láng Betlehemből


2015. november 24.


Idén az Izraelben fennálló bizonytalan helyzet miatt nem egy osztrák gyermek fogja a lángot hozni, hanem - úgy mint már 2012-ben is - egy ottani. Pár perccel ezelőtt egy izraeli kislány át is vette az öröklángról a béke lángját, amelyről december 12-én Bécsben a mi küldöttségünk is elhozza Nektek a Békelángot. Hogy ki is ez a kislány? Hamarosan jelentkezünk a részletekkel.

Kövessetek bennünket a Facebookon is.


Forrás: www.facebook.com/friedenslicht.aus.betlehem

Lánghordás a vasúton


2015. november 23.


2015. december 19-én a Betlehemi Békelángot akár vasúton is eljuttathatjuk hozzád!

Mint minden évben, idén is van egy olyan nap, mely során egy kiválasztott járaton szállítható a Betlehemi Békeláng. Ez az egész országra érvényes, melynek koordinálását általában a szlovák cserkésztestvéreink végzik, azonban nagy örömünkre (mint már az ezelőtti években is) pár vonalon a mi cserkészeink viszik a lángot!

Lángátadó ünnepség Bécsben


2015. november 2.


A békelángot 1986 óta minden évben osztrák cserkészek hozzák el a betlehemi Születés templomának öröklángjáról. Az idei lángátadó ünnepség a Szeplőtlen Fogantatáshoz templomában lesz december 12-én, szombaton, délután kettőtől. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából immáron 24. alkalommal kerül el a békeláng Felvidékre, ahol a felvidéki magyar cserkészek stafétaszerűen juttatják el a Betlehemi Békelángot Szlovákia magyar lakta településeire.

Betlehemi Békeláng 2015


2015. október 14.


Úgy véljük, minden cserkészünk karácsonyi ünnepléséhez hozzátartozik a Betlehemi Láng terjesztése. Természetesen ez ebben az évben sem maradhat ki karácsonyunkból. Mivel két hónap múlva érkezik a láng Komáromba, itt az ideje, hogy újra kialakítsuk, sőt bővítsük a láng útját. Jelentkezz te is tűzmesternek!


A tűzmester feladatköre:

- a főkoordinátorral való kapcsolattartás Betlehemi Láng ügyben

(főleg e-mailen keresztül, ezért fontos, hogy internetközelben legyen)

- a láng fogadása

- ő koordinálja a környékén a láng terjesztését

- sms-ben jelzi, mikor kinek adta át a lángot + kép dokumentáció e-mailen keresztül.

ITT jelentkezhetsz tűzmesternek.


2015. december 13-án (vasárnap) Komáromba szervezzük meg az országos lángátadó ünnepséget, melyre nagy szeretettel várunk mindenkit!

A láng terjesztését előreláthatóan december 14-18. között kezdjük el.

Bármilyen kérdésetek lenne a Betlehemi Lánggal kapcsolatban, bátran forduljatok a főkoordinátorhoz bizalommal:


Kovács Tamás

+421/918 635 445

betlehemilang@gmail.com